• Çalışma Saatleri : 10.00 – 19.00
  • +90 553 786 39 71
  • info@turkiyedentistry.com
  • Dil:

  • KANAL TEDAVİSİ VE RÖNTGEN UYGULAMALARI

    Kanal tedavisi kötü şekilde çürümüş veya enfekte olmuş bir dişi onarmak ve kurtarmak için uygulanan bir tedavi yöntemidir, kanal tedavisi ismi diş kökünün içindeki kanalların temizlenmesinden gelir. “Kök kanalı” diş merkezindeki doğal boşluğu tanımlamak için kullanılan bir terimdir. Diş siniri kök kanalının içinde bulunur.

    Diş siniri diş sağlığı ve işlevi için hayati önem taşımaz, varlığı veya yokluğu dişin günlük işleyişini etkilememektedir. Kanal tedavisi diş ağrısını gidermek ve dişleri kurtarmak için sıklıkla uygulanan basit bir işlemdir. Bir dişin köklerinde iltihap veya enfeksiyon olduğunda hastalar tipik olarak kanal tedavisine ihtiyaç duyarlar. Kanal tedavisi sırasında diş hekimi kök kanallarını temizler, dezenfekte eder ve ortaya çıkan boşluğu doldurmak için bir dolgu yerleştirir.

    Kanal Tedavisine Hangi Durumlarda Başvurulmalıdır?

    Derin çürüme, bir diş üzerinde tekrarlanan türlü işlemler, büyük dolgular, dişteki bir çatlak ya da herhangi bir travma nedeniyle diş siniri zarar görebilir. Dişin sinir dokusu hasar gördüğünde parçalanır ve durum bakteri oluşmasına neden olabilir. Bakteriler ise enfeksiyonlara veya apselere yol açabilir. Enfeksiyon diş köklerinin ucuna yayıldığında apse oluşmaktadır.

    Kanal Tedavisi İşlemi Ne İçerir?

    Kanal tedavisi bir diş hekimi veya endodontist tarafından uygulanmaktadır. Endodontist diş siniri hastalıklarının ve yaralanmalarının nedenleri, teşhisi, önlenmesi ve tedavisinde uzmanlaşmış bir diş hekimidir.

    Kanal tedavisi sırasında ilk adım, kök kanallarının şeklini görmek için röntgen çekilmesi ve çevresindeki herhangi bir kemikte enfeksiyon belirtisi olup olmadığının tespit edilmesidir. Sonrasında diş çevresindeki bölgeyi uyuşturmak için lokal anestezi uygulanacaktır.

    Kanal Tedavisi Ağrılı Bir İşlem Midir?

    Kanal tedavisi teknolojideki gelişmeler meydana gelmeden önce ağrılı bir işlem olmasına rağmen dental ilerlemeler ve lokal anestezikler sayesinde günümüzde çoğu insan tedavi sırasında yalnızca hafif bir ağrı çekmektedir. Çürümüş bir dişle yaşamak kişi için kesinlikle daha acı vericidir. Çoğu insan prosedürün bir dolgu işleminden daha acı verici olmadığını bildirmektedir.

    Kanal Tedavisi Sonrası İyileşme Süreci

    Kanal tedavisini izleyen birkaç gün boyunca özellikle işlemden önce dişte ağrı veya enfeksiyon varsa doğal doku iltihabı nedeniyle kişi dişinde hassasiyet hissedebilir. Bu duyarlılık veya rahatsızlık genellikle ağrı kesici ilaçlar ile kontrol edilebilir düzeydedir. Çoğu hasta ertesi gün normal aktivitelerine dönebilir.

    Kanal tedavisi sonrası iyileşme süreci tamamlanana dek diş üzerindeki çiğnemeyi en aza indirerek baskıyı azaltmak akıllıca olacaktır. Bu adım dişin iç kısmının kirlenmesini önlemeye yardımcı olacak ayrıca diş tamamen iyileşmeden kırılma gibi herhangi bir olumsuz durumun görülme ihtimalini azaltacaktır.

    Kanal Tedavisi Ne Kadar Başarılıdır?

    Kanal tedavisi oldukça başarılı ve kalıcı bir prosedürdür, % 95’ten fazla başarı oranına sahiptir. Kök kanalıyla tedavisi sonrası kişi dişini çoğu zaman ömür boyu kullanabilir.

    Bunun yanında kanal tedavisi prosedürünün son adımı dolgu uygulanması olduğundan dişte uygulanan işlem dışarıdan belli olmamaktadır.

    Kanal Tedavisinin Alternatifleri Nelerdir?

    Kanal tedavisinin alternatifleri arasında hasarlı dişin çıkarılarak diş implantı, köprü veya protez ile değiştirilmesi sayılabilir. Ancak kişinin kendi dişlerini kurtarmak mümkün olduğunda her zaman en iyi seçenektir. Bu nedenle kanal tedavisi oldukça sık tercih edilen bir tedavi yöntemidir.

    Ne Yapabilirim?

    Diş sinirinin iltihaplanma ve enfekte olmasının nedenlerinden bazıları derin çürüme nedeniyle ortaya çıktığından ağız hijyenini sağlamak için yapılan düzenli diş fırçalama ya da diş ipi kullanımı gibi uygulamalar ve büyük dolgular gibi aynı diş üzerinde tekrarlanan işlemler sonrası düzenli diş muayenlerini takip etmek kanal tedavisine duyulan ihtiyacın azalmasına yardımcı olabilir. Bunun yanında sporla ilgili yaralanmalardan kaynaklanan olası travmaların görülme ihtimalinin ağız koruyucu kullanılarak azaltılması mümkündür.